Brzydki zapach z lodówki – sposoby na usuwanie zapachów

Przyczyny
- Zepsute jedzenie
Spleśniałe lub nadgniłe owoce i warzywa, nieświeże mięsa i wędliny, zjełczałe sery czy skwaśniałe mleko to główny powód brzydkiego zapachu w lodówce. Każda zepsuta rzecz wydziela intensywną woń, która pozostaje na ściankach, uszczelkach i drzwiach lodówki, a także na innych, dobrych produktach.
- Produkty o intensywnym zapachu
Nawet niezepsute produkty mogą generować brzydki zapach w lodówce. Do tej grupy należą głównie sery pleśniowe, ryby, kiełbasy, a także czosnek czy cebula.
- Zabrudzenia półek
Resztki jedzenia czy zaschnięte krople rozlanej zupy również mogą wpływać na nieświeży zapach w lodówce. Warto zwrócić uwagę na brud w uszczelkach, szufladach i na ściankach lodówki.
Jak usunąć zapach z lodówki?
- Segregacja produktów
W pierwszej kolejności należy pozbyć się wszelkich zepsutych produktów. Wyrzucamy nie tylko spleśniałe warzywa czy sery, ale także nieświeże wędliny, długo otwarte sosy i pikle. Warto rozważyć pudełka hermetyczne, w których umieścimy pozostałe, dobre produkty, co pomoże ustrzec się mieszania zapachów. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której kawałek ciasta będzie pachniał czosnkową kiełbasą czy tuńczykiem.
- Mycie lodówki
Czyszczenie lodówki należy rozpocząć od wyjęcia wszystkich produktów, rozmrożenia chłodziarki i dokładnego umycia wewnątrz i na zewnątrz. Czym myć lodówkę? Do tego celu można użyć specjalnych środków chemicznych, ale równie skuteczne są domowe metody. Do mycia lodówki można wykorzystać ocet, sodę oczyszczoną lub sok z cytryny. W lodówkach z powłoką antybakteryjną używanie octu jest zakazane, ale zamiast tego można użyć płynu do mycia naczyń.
- Pochłaniacz zapachów do lodówki
Możemy wykonać go samemu lub kupić gotowy pochłaniacz zapachów z granulkami węgla drzewnego. Substancje wchłaniające brzydkie zapachy to przede wszystkim mielona kawa, soda oczyszczona, boraks oraz plastry cytryny. Wybrany produkt wystarczy wyłożyć na talerzyk i pozostawić na jakiś czas w komorze lodówki.
Regularne przeglądy przechowywanej w lodówce żywności i używanie szczelnych, hermetycznych pudełek to proste tricki, które pozwolą uniknąć powstawania brzydkiego zapachu. Równie ważne jest dokładne mycie lodówki za pomocą skutecznie pochłaniających zapachy substancji.