Zamów lub zapytaj o usługę już teraz!
Zadzwoń jutro 7.00-21.00 732 080 502

Brzydki zapach z piekarnika

Brzydki zapach z piekarnika

Piekarnik dziwnie pachnie – pierwsze użycie

Nieprzyjemny, chemiczny zapach plastiku czy spalenizny podczas pierwszego uruchomienia piekarnika potrafi zaniepokoić. Jest to jednak normalne zjawisko, które związane jest z rozgrzewaniem izolacji oraz substancji użytych do złączenia poszczególnych elementów piekarnika. Innym powodem może być podgrzewanie lub spalanie foliowych, plastikowych lub papierowych zabezpieczeń i naklejek, które należy usunąć przed pierwszym uruchomieniem sprzętu.

Wypalanie piekarnika to sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu. Pierwsze użycie urządzenia należy rozpocząć od usunięcia wszelkich zabezpieczeń i skonfigurowania zegara zgodnie z instrukcją. Następnie należy rozpocząć przepalanie piekarnika, tj. nagrzanie urządzenia do maksymalnej temperatury. Wypalanie może wiązać się z powstaniem gryzącego zapachu i dymu, ze zwęglonej wazeliny technicznej, farb i uszczelek. Po wypalaniu i ostygnięciu piekarnika należy dokładnie umyć sprzęt miękką szmatką, np. z wodą i sodą, która usunie pozostałości po nieprzyjemnym zapachu.

 

Brzydki zapach z piekarnika – przyczyny i rozwiązania

Nieprzyjemny zapach z piekarnika może być spowodowany przez wiele czynników. Najczęstsze z nich to:

  • Resztki jedzenia – przypalające się, zwęglone resztki będą skutkować dymieniem i zapachem spalenizny. Warto uważać także na gnicie żywności w zawiasach drzwiczek piekarnika oraz w gumowej uszczelce – pleśniejąca żywność nie tylko źle pachnie, ale jest też niebezpieczna dla zdrowia.
     
  • Detergenty – niewypłukane preparaty do czyszczenia piekarnika mogą zostawić po sobie nieprzyjemny zapach i tłusty film. Pamiętaj o dokładnym usuwaniu pozostałości pianki do czyszczenia piekarnika i innych specyfików odtłuszczających.
     
  • Uszkodzenie mechaniczne – zapach topionego plastiku po przynajmniej kilkukrotnej eksploatacji piekarnika nie jest normalny. Skontaktuj się z fachowcem, który sprawdzi, czy izolacja lub przewody nie uległy uszkodzeniu.

 

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z piekarnika?

Systematyczne i skrupulatne czyszczenie piekarnika wilgotną, miękką szmatką warto wzbogacić o zastosowanie takich produktów jak:

  • Sól – nasypana na plamy usuwa spaleniznę i zwęglone resztki jedzenia.
  • Soda oczyszczona – usunie nieprzyjemny zapach i tłuste plamy.
  • Sok z cytryny – nada świeżości i pochłonie zapach przypalenia.

 

 

Odpowiednie dbanie o piekarnik pozwoli na utrzymanie go w dobrym stanie technicznym. Warto używać sprawdzonych, bezpiecznych metod i dobrze wypłukiwać wszelkie używane specyfiki myjące. Wszelkie podejrzane objawy połączone z zapachem spalenizny czy dymem niewynikające z zabrudzenia, warto skonsultować ze specjalistą z serwisu piekarników.