Zbyt wysoka temperatura w lodówce

Ciepło w lodówce – jak je rozpoznać?
- Temperatura powyżej 7°C – roztopione masło czy ciepłe puszki napojów to znak, że temperatura w lodówce podniosła się. Upewnij się, umieszczając w lodówce szklankę wody z umieszczonym w środku termometrem.
- Psucie żywności – jeśli jedzenie zbyt szybko robi się nieświeże, gnije lub pleśnieje (mimo dobrej daty ważności), to znak, że w lodówce jest zbyt ciepło.
- Woda w lodówce – spływająca woda po ścianach lodówki
- Alarm – nowocześniejsze lodówki często sygnalizują problemy za pomocą alarmów dźwiękowych, świetlnych lub kodów błędów na wyświetlaczu. Sprawdź w instrukcji, co dokładnie oznacza i skonsultuj to z serwisem AGD.
Dlaczego lodówka nie chłodzi? Przyczyny i rozwiązania
- Niedomknięte lub nieszczelne drzwiczki – zużyta uszczelka lub niedokładnie zamknięte drzwiczki lodówki spowodują wpływanie ciepłych mas powietrza do środka. Dokładnie wyczyść uszczelkę, a jeśli jest uszkodzona – wymień na nową. Przyjrzyj się także zawiasom.
- Złe ustawienie lodówki – postawienie sprzętu zbyt blisko źródeł ciepła (nasłonecznione okno, grzejnik, piekarnik), ale także za blisko ścian czy mebli może skończyć się awarią. Pamiętaj także o regularnym, delikatnym usuwaniu kurzu z tylnej części lodówki oraz jej rozmrażaniu, jeśli nie posiadasz systemu No-Frost.
- Zamrożony czujnik temperatury – uszkodzony lub zamrożony czujnik będzie błędnie sygnalizował informacje o temperaturze do termostatu. Spróbuj go rozmrozić lub wezwać fachowca.
- Zepsuty termostat – wysoka temperatura i brak charakterystycznego kliknięcia przy ustawianiu pokrętła to najczęściej znak, że potrzebna jest wymiana termostatu w lodówce.
Podniesioną temperaturę w komorze lodówki oraz inne niepokojące objawy, takie jak ciągła praca sprężarki należy bezzwłocznie zgłosić do zaufanego serwisu. Problem może okazać się niewielki i wystarczy niedroga wymiana termostatu lub czujnika, jednak zdarza się, że nastąpił wyciek czynnika chłodniczego i konieczna jest bardziej skomplikowana naprawa lodówki.