Zamów lub zapytaj o usługę już teraz!
Zadzwoń jutro 7.00-21.00 732 080 502

Jak wyczyścić przypalony piekarnik?

Jak wyczyścić przypalony piekarnik?

Przypalony piekarnik objawy

Objawy przypalenia mogą być różne, w zależności od tego, którą część piekarnika obejmują i czym są spowodowane. Najczęściej spotkać można spaleniznę na dnie piekarnika, zaschnięte zabrudzenia na bokach komory urządzenia, zanieczyszczony ruszt oraz przypaloną szybę. Może wiązać się to z gryzącym zapachem, dymem, czarną sadzą na ściankach piekarnika Najczęściej przypalane substancje to:

  • tłuszcz z potraw,
  • resztki jedzenia,
  • kawałki folii i opakowań do pieczenia.
     

Jak wyczyścić przypalony piekarnik?

Czy istnieje jeden sposób na przypalony piekarnik? Nie, choć niektóre metody poradzą sobie z większością przypadków. Sprawdzone rozwiązania na uporczywe plamy i spaleniznę to:
 

  • soda oczyszczona – to wszechstronny środek, który rozpuszcza nawet silne zabrudzenia i przypalenia oraz usuwa nieprzyjemny zapach. Można posypać dno piekarnika warstwą sody i delikatnie zwilżyć ją wodą lub wcześniej przygotować gęstą papkę i nałożyć ją na najbardziej uporczywe przypalenia na dłuższy czas (np. na noc).
     
  • płyn do mycia naczyń – jego dodatek do wody z sodą oczyszczoną lub octem pomoże rozpuścić tłuszcz.
     
  • ocet – to tania i łatwo dostępna substancja, która oczyści i odkazi wnętrze piekarnika. Można połączyć go z płynem do mycia naczyń, sodą oraz boraksem dla lepszych efektów.
     
  • gotowe środki do czyszczenia piekarnika – na rynku istnieje szereg produktów do czyszczenia piekarników. Na zapieczony tłuszcz można użyć także preparatów do grilla. Uwaga na środki do czyszczenia kominków – choć dobrze radzą sobie z okopconą szybą czy przypaleniami, mogą nie nadawać się do kontaktu z żywnością.

 

Jak usunąć spaleniznę z piekarnika? Jak zlikwidować żółty osad z szyby? Jak usunąć przypalony tłuszcz z piekarnika? Do czyszczenia piekarnika użyj wybranej substancji, nałóż na zabrudzone miejsca i odczekaj, aż papka z sody oczyszczonej lub mieszanina octu i boraksu rozpuści tłuszcz i rozmiękczy silne przypalenia. Środek zbierz mokrą gąbką lub miękką ściereczką – jeśli nie jest to konieczne, nie szoruj piekarnika bez potrzeby. Pamiętaj o dokładnym wypłukaniu detergentów i przewietrzeniu wnętrza urządzenia.

 

W przypadku bardzo zaniedbanych piekarników jedno czyszczenie może nie rozwiązać problemu, dlatego ważna jest systematyczność i zapobieganie przypalaniu resztek jedzenia. Warto używać blach i form do pieczenia, a w przypadku korzystania z rusztu, na bieżąco wycierać dno piekarnika po skończonym przygotowaniu potrawy.