Zamów lub zapytaj o usługę już teraz!
Zadzwoń jutro 7.00-21.00 732 080 502

Dym w piekarniku – czy to poważna awaria?

Dym w piekarniku – czy to poważna awaria?

Nowy piekarnik

Zadymiony piekarnik kojarzy się ze starym sprzętem, jednak często to właśnie nowo zakupione urządzenie dotyka ten problem. Najczęściej przyczynami dymu w piekarniku są:

  • Naklejki i folia

Świeżo zakupiony sprzęt AGD zawsze posiada zabezpieczenia – wypełnienia ze styropianu, folie zabezpieczające i naklejki. Tego typu materiały pod wpływem temperatury będą się topić i spalać, czego wynikiem będzie dym. Przed pierwszym użyciem piekarnika należy dokładnie usunąć wszelkie zabezpieczenia z wewnętrznej komory i umyć pozostałości po kleju.
 

  • Wygrzewanie piekarnika

Pierwsze użycie piekarnika powinno być wykonane zgodnie z instrukcją – producenci AGD zalecają tzw. przepalenie piekarnika, które polega na jednorazowym nagrzaniu piekarnika do maksymalnej mocy. Służy to wypaleniu wszelkich chemicznych substancji, takich jak smary, emalia czy uszczelnienia. Nieprzyjemny zapach i dym to normalne zjawisko, jednak powinno to dotyczyć tylko pierwszego uruchomienia.

 

Stary piekarnik

Twój piekarnik ma już swoje lata i nagle zaczął dymić? Bez obaw – nie musi to oznaczać poważnej awarii. Możliwe przyczyny to:

  • Przypalone resztki

Piekarnik dymi? Najczęściej winą są przypalone resztki lub tłuszcz, który skapnął w komorze piekarnika. Zaschnięte zabrudzenia przy ponownym pieczeniu zaczynają się przypalać, co powoduje nieprzyjemny swąd i gryzący dym. Rozwiązaniem jest dokładne i systematyczne czyszczenie piekarnika i usuwanie zanieczyszczeń na bieżąco. Warto także używać blach do pieczenia, by roztapiający się ser czy kapiący tłuszcz zostawał na blaszce, a nie obudowie piekarnika. Uważaj na plastikowe rękawy do pieczenia – jeśli dotkną górnej grzałki lub nagrzanych boków piekarnika zaczną błyskawicznie się topić i dymić.

  • Detergenty w piekarniku

Regularnie czyścisz piekarnik? To dobrze, ale pamiętaj, by dokładnie usunąć wszelkie pozostałości detergentów! Pozostałości mleczek czy inne środki do mycia piekarnika mogą powodować nieprzyjemny, chemiczny zapach i gryzący dym.

 

Dym w piekarniku nie musi być powodem do obaw, o ile jest to pierwsze uruchomienie sprzętu. Jeśli nie – przyjrzyj się wnętrzu piekarnika, czy nie ma w nim przypalonej folii, tłuszczu lub resztek jedzenia. Jeśli mimo wszystko podejrzewasz poważniejszą awarię, zapytaj o pomoc doświadczony serwis AGD.