Czym palić w piecu? Jaki wybrać materiał opałowy?

Czym wolno palić w piecu?
Różne rodzaje drewna oraz węgla zaliczane się do tzw. paliw legalnych. Są to bowiem środki jak najbardziej naturalne, pozbawione całkowicie szkodliwych substancji chemicznych. Nie znaczy to, że węgiel i jego substancje uwalniane podczas spalania są całkowicie zdrowe dla organizmu. Ich stężenie jednak nie jest natychmiastowo trujące.
Inaczej sytuacja wygląda, jeśli spalamy przetworzone drewno i wszelkiego rodzaju tworzywa sztuczne. W osiąganych przez domowe piece temperaturach są one w stanie uwolnić rakotwórcze półprodukty, ponieważ nie jest możliwy ich pełen rozkład. Wiele spalanych przez nas przedmiotów zawiera takie szkodliwe substancje jak kadm, rtęć, ołów, formalina i wiele innych. Wszystko zależy od rodzaju spalanych przez nas śmieci.
Pomijając już fakt uwalniania do atmosfery trujących związków, których wpływ na ludzkie zdrowie może być wręcz śmiertelny, to tworzywa sztuczne kompletnie się nie nadają do spalania ich w domowych piecach. Powstałe w ten sposób zabójcze chemikalia powodują uszkodzenie samego pieca oraz komina.
Jednym słowem, jedynie węgiel samo nieprzetworzone drewno oraz ekogroszek nadają się do spalania w naszych piecach. Który z tych materiałów jest najlepszy i najbardziej wydajny? Poniżej krótko scharakteryzujemy kilka z nich.
Ekogroszek
Jest to bardzo ekologiczne paliwo, dzięki któremu znacznie można ograniczyć emisję trujących gazów do atmosfery. Jest on wytwarzany z wysokokalorycznego węgla (kamiennego lub brunatnego) o bardzo niskiej zawartości siarki, a także wody oraz substancji niepalnych. Jego największą wadą jest konieczność posiadania odpowiednio przystosowanego do jego spalania pieca. Mechanizmy, w które wyposażony jest taki kocioł mogą również ulegać awariom, ponieważ są nieco bardziej złożone niż zwykłe piece. Dlatego taka inwestycja musi być dobrze przemyślana a kupowany przez nas produkt spełniać odpowiednie normy.
Przy zakupie ekogroszku warto zwrócić też uwagę na jak największa wartość opałową oraz wartość spiekalności, która nie powinna być niższa niż 10. Na rynku niekiedy można spotkać marnej jakości ekogroszek, najlepiej go unikać podobnie jak jego tańszych podróbek.
Węgiel brunatny
Jest to dość tani i przez to często bywa używany do ogrzewania mieszkań. Jest nieco gorszy niż węgiel kamienny, ponieważ jest naturalnie bardzo wilgotny i łatwo chłonie wodę. Dlatego jego wartość opałowa jest większa po jego wysuszeniu. Warto zatem pomyśleć o takim zakupie już na początku lata. Jako występujący regionalnie produkt, jego cena zależy od obszaru występowania. Im bliżej miejsca wydobycia, tym tańszy będzie taki węgiel. Oczywiście również ma duże znaczenie jego jakość. Bardzo dobrą opinią cieszy się węgiel z Bogatyni oraz czeski węgiel, ze względu na niską wilgotność. Dużą, dochodzącą nawet do 50 % wilgotność stwierdzono w węglu brunatnym pochodzącym z Bełchatowa.
Węgiel brunatny po odpowiednim podsuszeniu nadaje się do prawie każdego typu pieca. Jego wadą jest jednak duża zawartość popiołu i jego mniejsza kaloryczność. Większa jego ilość będzie zatem musiała być zużyta, aby zapewnić stałą temperaturę w ogrzewanym pomieszczeniu.
Węgiel kamienny
Jest on bardzo powszechnie używany jako paliwo do domowego ogrzewania. Jego duża zawartość kaloryczna i mniejsze absorbowanie wilgoci niż w przypadku węgla brunatnego, może zapewnić bardzo dobre spalanie i długo utrzymać ciepło. Węgiel kamienny dzielimy na kilka typów:
Typ płomienny – 33 – spala się bardzo szybko jasnym żółtym płomieniem, pozostawiany przez niego koks jest kruchy i szybka znika.
Typ gazowo – płomienny – 32 – pali się na pomarańczowo i jest bardzo twardy.
Typ gazowy – 33 – bardzo mocny i ciężko się spala, charakteryzuje się ciemnopomarańczowymi płomieniami. Jest bardzo twardy i wydziela wiele trudnopalnych gazów.
Typ koksujący – 34 – 35 – do zastosowania w przemyśle, nie powinien być stosowany do ogrzewania domostwa z racji na trudne do spalenia gazy koksownicze i substancje smoliste.
Do użytku domowego najlepszy jest węgiel kamienny typu gazowo – płomiennego.
Drewno
W tym przypadku kluczową i najważniejszą kwestia jest jego składowanie. Najlepiej palić drewnem o wilgotności nieprzekraczającej 18 % pociętym w odpowiedniej szczapy. Oczywiście istotne jest, by pamiętać o stosowaniu drewna sezonowanego i robić to w odpowiednio dostosowanych do tego kotłach. Ważny jest w tym przypadku dopływ powietrza oraz odpowiednie utrzymanie temperatury spalin. Koszt opału drewnianego jest o wiele niższy niż węglowego, jednak jego wartość opałowa może być dużo niższa.
Węgiel, różne jego rodzaje, ekogroszek oraz odpowiednio przygotowane drewno są z pewnością lepszą alternatywą niż plastikowe odpady i innego rodzaju śmiecie, które niestety moją katastrofalny wpływ na środowisko. Nie jest to jednak główny powód, dla którego warto myśleć czym palisz w piecu. Głównym argumentem jest tutaj własne zdrowie. Szkody, jakie może spowodować uwalnianie do atmosfery takich substancji ujawnić się mogą w postaci schorzeń rakowych w dalszej przyszłości. Wtedy jednak może być za późno na zdrowy rozsądek.